Časopis Regionální knihovny Karviná


Vážení přátelé,

léto v plném proudu přináší nejen laskavé dotyky hřejivého slunce, čas dovolených, prázdnin a cest za odpočinkem. Pro mnohé jde o období zpracování plodů, rostlin a darů naší přírody.


Pro všechny ty, mám dnes tady pár tipů, které by třeba mohly pomoci.Pro všechny ty, mám dnes tady pár tipů, které by třeba mohly pomoci.
Dáte mi jistě zapravdu, že v zimě je velice luxusní dopřát si chuť zavařených borůvek či jahod. K tomu se musíme právě teď přinutit a zapracovat na právě těchto pocitech.
Zavařování je jeden ze způsobů tepelné konzervace potravin, při které se pokrm ve sklenici těsně uzavřené víčkem ohřívá na teplotu kolem 85 °C nebo vyšší. První pokusy s hermetickým konzervováním ovoce provedl roku 1804 francouzský kuchař Apert. Tyto konzervy byly určeny pro francouzské válečné lodě.
Ve fondu naší – Vaší knihovny najdete množství publikací nejen pro začátečníky, ale i pro dalo by se říci profesionály, kteří dokáží „zavařit i šišky!" Milovníci přírodních chutí určitě přivítají sebrané recepty Olgy Drahotínské: Zavařujeme bez chemie. Najdete zde návod, jak se vyhnout konzervantům a přitom si skvěle pochutnat třeba na jablečném džemu se skořicí.
Rady a návody na zavařování ovoce, zeleniny, hub a masa a dokonce kuchařské předpisy na jídla z vyrobených kompotů a marmelád, naložené zeleniny, zavařeného masa najdete v publikaci Jiřího Kareše: Babička zavařuje. Jde o postupy a užitečné rady, které jsou mnohdy k nezaplacení.
Vladimír Kott je autorem knihy, poněkud se starším datem vydání, ale myslím si, že zde milovníci zavařování a konzervování naleznou pozapomenuté technologické postupy a vychytávky při zpracování naší úrody. Název knihy: Zavařujeme a zmrazujeme v domácnosti. Jistě mnozí z vás uchovávají chutě léta i jiným způsobem, třeba mrazením či sušením. Hoflerová Jitka ve své publikaci nabízí 142 receptů pro všechny, kdo nelpí na tradičních postupech. Ve své knize Konzervujeme ovoce a zeleninu tradičně i netradičně : 142 receptů nabízí zpracování ovoce a zeleniny pro mnohé možná trochu netradiční metodou.
Za všechny zaměstnance Regionální knihovny Karviná Vám všem přeji krásné léto, plné zážitků, slunce i odpočinku. Všem domácím hospodyňkám i hospodářům pak úspěšné zpracování všeho, co nám v podzimních a zimních dnech právě léto plné slunce připomene. (yko)

Licence Creative Commons
Časopis Sova, jejímž autorem je Regionální knihovna Karviná, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika .
Vytvořeno na základě tohoto díla: sova.rkka.cz

Vydává Regionální knihovna Karviná. Číslo 64 vyąlo 03. 07. 2017.