Časopis Regionální knihovny Karviná

Sova 24 / 2007

úvod
Tradiční malování na chodníku
TONDA OBAL NA CESTÁCH
Městský informační systém v no
Knižní jarmark potřinácté̷
Kniha na pustý ostrov
Historie knižní vazby - závěre
Navštěvujte knihovnu
Regionální funkce RK v Karviné
INFOSERVIS pro podnikatele
Projekt Veřejný přístup k inte
Co si přečtu...
Rośniemy razem - poznajmy się
Pozvání přijala
Na karvinské harendě
Přehled připravovaných akcí
Vyhledávání

  Zadej text hledání:



Odkazy
Regionální knihovna Karviná
Inf. portál knihoven
Inf. portál Karvina.info
Domácí knihovnička
M. V. S.

Milí přátelé,

Léto budiž pochváleno! Letošní léto a všemocná příroda nám letos připravila opět překvapení, již jarní teploty se šplhají k tropickým třicítkám, a v tomto nastoupeném trendu vlastně nadále pokračuje. Možná teď právě sedíte pod slunečníkem a necháváte si nohy omývat mořskými vlnami, možná také s batohem na zádech stoupáte na vrchol některé z našich hor, ale také se může stát, že se zadostiučiněním sbíráte na zahrádce plody své práce. Také přemýšlíte, co vše s tím ovocem uděláte?
Přemýšleli jste někdy, jak blahodárně vlastně všechen ten angrešt, rybíz, jahody či višně působí na naše tělesné schránky?
Vezměte si třeba takový angrešt. Ty nažloutlé křupavé bobule, které tak slastně šimrají v krku díky svému jemnému kožíšku na svém povrchu. Tak ten obsahuje mnoho pektinů, vitamín C,E,B, karoten, draslík, vápník, železo i zinek. Tím vším se pak stará o pořádek v našich střevech a krášlí naši pokožku a vlasy. Má také protizánětlivé účinky. Pamatuji si, když jsem byla malá a měla teploty, moje babička mi vždy dávala zavařený angrešt. Prý, aby srazil teplotu.
Také si pamatuji, když jsme trávila své prázdniny u babičky, jak jsem byla donucena sbírat ty malé černé, bílé či červené kuličky rybízu, tenkrát jsem z toho moc nadšená nebyla, ale nyní již vím, že právě rybíz je vitamínovou bombou pro naše tělo. Má nejvyšší podíl ovocných kyselin, ale především obsahuje obrovské množství vitamínu C. A což teprve když se v letním podvečeru rozline sladká vůně domácího pečeného koláče?
Jistě, nejde jen o angrešt či rybíz, ale jsou to i prvním letní sladkokyselá jablka, dužnaté třešně, rozcuchané zelené hlavičky na červeném tělíčku mrkví, či ředkviček, které tak se tak nádherně nabízejí našim chuťovým buňkám. Je to také doba boje o zlaté zrno, sklízí se seno a dojde postupem doby na vše, co nám matka příroda poskytla ze své pokladnice. A pak, že je léto jen doba dovolených.
Přesto Vám přeji, za všechny pracovníky Regionální knihovny v Karviné léto slunné i s deštíky, chladnější i horké jako v tropech. Přivezte si ze svých cest mnoho krásných zážitků, odpočiňte a nabuďte mnoho nových sil.
Vaše knihovna


Licence Creative Commons
Časopis Sova, jejímž autorem je Regionální knihovna Karviná, podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika .
Vytvořeno na základě tohoto díla: sova.rkka.cz

Vydává Regionální knihovna Karviná. Číslo 24 vyąlo 16. 07. 2007.